AKO SUMNJATE - IZOSTAVITE!
To je važno pravilo bezglutenske prehrane, kojega se treba strogo držati.
Uvijek imajte na umu - najsigurnija prehrana podrazumijeva:
- odabiranje što jednostavnijih namirnice, najbolje onih koje prirodno ne sadrže gluten;
- odabir namirnica prepustiti osobi koja ima znanja o bezglutenskoj prehrani.
Preporuka
Ako morate kupovati složene industrijske proizvode sigurniji za korištenje su oni kojih sastojak glutena možemo provjeriti kroz više pouzdanih podataka:
- izabrat ćemo proizvod koji na deklaraciji ima podatak da ne sadrži gluten, a k tome još imamo mjerodavni rezultat analize koji to potvrđuje;
- izabrat ćemo proizvod ako za njega imamo više puta ponovljenu analizu koja ponovno pokazuje da je proizvod bez glutena;
- izabrat ćemo proizvod za koji nam netko (kompetentan) garantira da je siguran.
IF IN DOUBT - LEAVE IT OUT!
This is an important rule of the gluten-free diet, which should be strictly adhered to.
Always remember - the safest diet includes:
- selection of simpler foods, preferably those that naturally do not contain gluten;
- leave the selection of foods to a person who has knowledge about gluten-free nutrition.
Recommendation
If you have to buy complex industrial products safer to use those in which the gluten ingredient can be verified through more reliable data:
- we will choose a product that has information on the declaration that it does not contain gluten, and we also have an authoritative analysis result that confirms this;
- we will choose a product if we have repeatedly repeated analysis for it, which again shows that the product is gluten-free;
- we will choose a product for which someone (competent) guarantees us that it is safe.