Potrebno je učlaniti se!

Informiranje je ključ za razumijevanje celijakije i pravilnog tretmana bolesti. Pomoć koju Udruga daje vrlo je korisna i sveobuhvatna. Podaci udruge oboljelom su neophodni za održavanje zdravlja. Svi koji imaju potrebu bezglutenske zdravstvene prehrane trebali bi biti učlanjeni u HDC. Kod terapije celijakične bolesti medicinske institucije oboljelom ne mogu mnogo pomoći. Liječnici ne mogu savjetovati o lijeku, o izboru namirnica za bezglutensku prehranu. Udruga daje kompetentne podatke o održavanju zdravlja kod celijakije osobama svih dobnih i rodnih skupina. Prikuplja i distribuira podatke o glutenu u hrani. Sakuplja podatke o održavanju zdravlja kroz pravilnu prehranu. Informira, educira, savjetuje. Sustavno o svemu dobro poučiti može obaviještena osoba iz celijakičnog društva.

 

Bez iznimke, bezglutenska prehrana treba biti striktna i veoma stroga. Učlanjeni u Udrugu pravilno i pravodobno biti čete informirani što će trajno, sustavno i intenzivno utjecat na održavanje zdravlja, oporavak i integraciju u «normalan» život.

 

Glavne točke informiranja su:

  • ukazivanje na potrebu striktnog pridržavanja
  • pravilno provođenje dijete
  • pravilan izbor namirnica

Što dobivate s učlanjenjem

Vi ste celijakičar – mi vam možemo pomoći, mi vas možemo savjetovati

Želite obavijesti o celijakiji – kontinuirano obavijesti poštom šaljemo članstvu

Zanima li vas priručnik za dnevnu upotrebu? Imamo odgovore na mnoga pitanja. Kao član udruge, dobit ćete besplatno - našu sveobuhvatnu Mapu materijala, časopis/e, analize proizvoda na gluten.....

Voljeli biste znati više o bezglutenskoj prehrani - dobit ćete nova saznanja,recepte za pripremu

Namjeravate putovati u inozemstvo - ukazat ćemo vam na važne stvari.

Znate li kolike su cijene bezglutenske hrane. Gdje se nabavljaju potrebni proizvodi? - saznat ćete, imamo popise, sa adresama! Obavijestit ćemo vas o mogućim popustima. Znamo gdje se nabavlja bezglutenska hrana.

Možete li razumijeti, vjerovati u deklaraciju proizvoda? U vezi smo s dijetetičarima, proizvođačima i kontrolnim laboratorijima, stoga vam možemo pomoći.

Tražite veze s drugim celijakičarima - mi možemo pružiti informacije o mogućim kontaktima u vašem okružju.

Želite znati svoja prava – sve ćete saznati.

Svi imamo iste ciljeve: želimo živjeti zdravo, bez poteškoća i sretno – celijakičari vrlo lako mogu biti zdravi, samo ako su pravodobno od kompetentnih, informirani i educirani.

 

Za održanje, poboljšanje zdravlja i zdravstveno boljeg života osoba sa celijakijom ili glutenskom enteropatijom, neophodno je potrebno imati pravilnu bezglutensku dijetu. Veoma je važno znati sve o prehrani oboljelog. I najmanja količina glutena oboljelom (100% sigurno) narušava zdravlje.. Važno je biti pravodobno i pravilno informiran, imati podatke o tome dali je ili nije bez glutena neki prehrambeni proizvod, te brižno pratiti novosti u smislu preporuka za izbor prehrambenih namirnica i smjernica o prehrani.

 

Hrvatsko društvo za celijakiju (skraćeno HDC) je civilna, neprofitna orgnizacija. Osnivač Udruge je prof.dr. Sanja Kolaček. Udruga smo od značaja koja već četrnaest godina djeluje na opće zadovoljstvo oboljelih od celijakije u Hrvatskoj. Naše djelovanje podržavaju državne institucije i formalno nam pomažu. Pokrovitelji dosadašnjih naših programa su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski liječnićki zbor, Hrvatski zavod za javno zdravstvo,…Saveznici i suradnici Udruzi su stručnjaci, znanstvenici, srodne organizacije i udruge i osobe istih potreba. Udruga se financira iz natječaja po programima, a za hladan pogon iz članarina i donacija. Humanitarna smo organizacija i pomažemo članstvo.

Najvažnije aktivnosti Udruge su:

  • zalažemo se za prava oboljelih osoba s celijakijom (pravo na održanje zdravlja kronično oboljelih osoba s potrebom posebne prehrane, socijalna prava, ....izmjene štetnih zakona,...)
  • tiskamo i distribuiramo edukativno-informativne materijale (mapu, knjige, letke, plakate,...)
  • organiziramo edukacije za održavanje zdravlja s bolešču celijakijom, predavanja, savjetovališta, radionice, redovne sastanke članstva,...
  • organiziramo manifestacije, okrugle stolove, doedukacije stručnog kadra, seminare,...
  • organiziramo rekreativna druženja, ljetovanja, zimovanja, izlete....
  • humanitarno pomažemo članstva

Unutar Udruge imamo organiziranu Stručnu pomoć liječnika, pravnika, psihologa, nutricionista, ....i ako pojedinac želi, zastupamo članstvo prema instituciji kao posrednik.

Član HDC može biti oboljeli, član/ovi njegove obitelji (za sve je jedna članarina) i svaka druga osoba koja uplati pristupninu i uredno plača godišnju članarinu, te poštuje Statut HDC. Nacionalna smo udruga. Članstvo nam je iz cijele Republike Hrvatske.

Pristupnina u Udrugu je 200 kn, godišnja članarina 200 kn. Sastanci članstva u Celiko centru, Tomašićeva 10 u Zagrebu (dolazak je neobvezan) odražavaju se svaki prvi radni četvrtak u mjesecu od 18 sati (osim u kolovozu). Za informacije i pomoć možete doći svakog četvrtka u Celiko centar. Za osobe koje zbog daljine ne mogu osobno doći u Celico centar, stojimo na pomoći kroz e-mail kontakt, poštom ili telefonom.Tu se i može učlaniti i dobiti prve materijale - Mapu. Po učlanjenju možete koristiti besplatna savjetovališta (stručnjaka): savjetovališta o izboru namirnica, psihosocijalne radinice, radionice pripreme bezglutenske hrane, predavanja, recepte. Kod ove bolesti odlučiti se za učlanjenje je važno. Sve obavijesti i materijale šaljemo svim članovima putem pošte. Nitko vam za održanje zdravlja s celijakijom ne može pomoći koliko udruga. Da li ćete se boriti za zdravlje ili ga dovesti u pitanje.

Ako je novac (za učlanjenje) problem, molimo nemojte da si zbog novca uskratite zdravlje, a možda i život! Predlažemo, učlanite se svakako. Najvažnije je skrbiti o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Iznos se može platiti na više rata (do četiri) ! Socijalno ugrožene osobe HDC može osloboditi plaćanja članarine. U tom slučaju udruzi je potrebno poslati jednostavnu pismenu zamolbu i predočiti neki dokument koji potvrđuje socijalni status. Možda socijalna služba može platiti članarinu?

Važno je znati da je za bolje sutra hrvatskih celijakičara važno da Udruga ima što veći broj učlanjenih. Zajedno smo jači. Brojniji bolje ćemo zastupati interese oboljelih, pomoći, nastupati pred državnim tijelima uprave kod ostvarenja nekih prava. Brojnost će pomoći kod zahtjeva za ostvarenje sredstava za rad udruge i realizaciju njenih programa koji služe krajnjem korisniku.

Daleko ste od Zagreba – udruga ima podružnice i udruge suradnike diljem HR!

© HDC - Hrvatsko društvo za celijakiju.